tirsdag 28. oktober 2014

Om blogging

Blogg som verktøy for refleksjon, skriving og læring


Bilde:Pixabay
Jeg har opplevd blogging som lærerikt og inspirerende på flere områder, og det har sjelden kjentes som «en jobb å gjøre»! Først og fremst har jeg selv fått skrive på en friere måte, enn en «normal innleveringsoppgave», samtidig som kommunikasjonen med tilbakemeldinger har gitt grunnlag for litt ekstra refleksjon.

I Harboe (2010) omtales blogg som et lavterskel publiseringsmedium med mulighet for personliggjøring via lay out, farger, bilder osv., og som øker tekstproduksjonen for mange. Bloggene er dialogiske fordi man responderer på hverandres innlegg, og øker den digitale kompetansen ved at man integrerer skrift, bilder, lyd, film, og hyperlenker. Innspill fra lærer og medelever kan forenkle den formative vurderingen.

Bilde: Pixabay
Det har vært vært mye å hente via andres kunnskap. Noen har lagt ut informasjon og veiledninger til hvordan man kan løse ulike digitale problematikker, og mange ulike lenker med norsk- og digitalfaglig innhold er delt. Vi har også fått ta del i hverandres erfaring. Det har også vært fokus på emner som nettvett, læreplaner, politikk, emner som har fått oss til å reflektere over yrket vi skal inn i. At vi i tillegg har blitt kjent med nye programmer som Scribus, padlet, photofiltre etc., har gitt nye innfallsvinkler også til bloggingen.

Finn din egen bloggestil!
Blogging kan helt klart brukes som en skrivearena i skolen. Tror det er viktig å ha faglige føringer og krav til aktivitet, for at ikke skrivingen skal «gå i stå». Også viktig med danning, nettvett, og mottakerbevissthet. Å ha elevene med i utforming av retningslinjer kan skape motivasjon for skriving. I tillegg gir blogging frihet til å velge skriveuttrykk, kreativt digitalt arbeid, og mulighet for å skape personlige vinklinger gjennom bilderedigering og sammensatte tekst-uttrykk.


Alt i alt har jeg opplevd blogging som positivt!

2 kommentarer:

  1. Du skriver konstruktivt og positivt om blogging. Det skyldes nok flere "ting", men viktig er det at du har blogget mye og godt. Du har noe å formidle selv, og du opplever at du lærer av andre. Skrivegleden og nytten ved å dele, begge veier, er en kvalitet ved blogginga.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Joda, det er jo et og annet å lære av andre, og skriveformen er for min del ypperlig. Liker godt at det er rom for egne tanker, selv om det skal være noe faglig også. En fin avveksling til fagoppgaver!

      Slett